JEDZMY OWOCE PRZEZ CAŁY ROK – „SMERFY” ROBIĄ KOMPOTY12.11.2013 21:27
W ramach omawianej w październiku tematyki „Przetwory z owoców”, dzieci z oddziału V robiły kompoty z gruszek, śliwek i jabłek. Celem zajęć było poznanie jednego ze sposobów przechowywania i przetwarzania owoców, a tym samym zachęcenie dzieci do spożywania owoców przez cały rok.
Wszyscy ubrani w fartuszki jak prawdziwi kucharze, ochoczo zabrali się do pracy. Po umyciu rąk i dokładnym umyciu owoców przystąpili do krojenia, a także do drylowania śliwek. Nie było wyjątków, każdy musiał zmierzyć się z tym wyzwaniem i ku zaskoczeniu niektórych, wszystkim poszło świetnie :). Po godzinie ciężkiej pracy, owocowe przysmaki wylądowały w słoikach. Jeszcze tylko trochę cukru, trochę wody i kompocik… prawie gotowy. O resztę zadbały panie kucharki w kuchni. Dzieci natomiast wykonały papierowe serwetki oraz karteczki do oznaczenia kompotów, rysując piękne jabłka, gruszki lub śliwki. Tak udekorowane słoiki, pełne owocowych pyszności, zostały umieszczone w kąciku przyrody.