MYSZKI MIKI w Muzeum Lizaka i na warsztatach pizzy4.10.2023 12:03
3 października grupa „Myszki Miki” wybrała się na słodką wycieczkę do „Muzeum Lizaka” i „Warsztaty Pizzy” u Schabińskiej w Jaśle. Już na początku zwiedzania, dzieci dostrzegły przed budynkiem kolorową chatkę niczym z bajki, otoczoną słodkościami i z wielkim zachwytem sprawdzały czy jest prawdziwa. W muzeum witały nas piękne, kolorowe wystawy lizaków i przemiła Pani przewodnik, która zapoznała dzieci z historią produkcji cukru, pierwszą fabryką karmelu i lizaka na świecie. Po wejściu do wielkiej sali produkcyjnej i warsztatowej, Pani przewodnik wyjaśniła przeznaczenie maszyn i narzędzi do stworzenia lizaków. Z zaciekawieniem mówiła, że to jedyne w Polsce muzeum lizaka utworzone w 2017 r. Jaśle, w budynku przedwojennej kaflarni, ponadto zaprezentowała nam największy lizak w Polsce i w Europie, który waży 101,6 kg. W muzealnym laboratorium można było spróbować różnych rodzajów cukrów, a także powąchać aromaty wykorzystywane do produkcji cukierków, a następnie obserwować proces tworzenia karmelu do stworzenia lizaka. Najwięcej radości sprawiło dzieciom wybieranie koloru i smaku upragnionego lizaka oraz własnoręcznie ich wykonanie. Dzięki pomysłowości dzieci powstały istne cudeńka, które dzieci zabrały ze sobą do domu.
Po słodkiej przygodzie w „Muzeum Lizaka”, wybraliśmy się do mieszczącego się obok budynku, w którym dzieci wzięły udział w „Warsztatach Pizzy”. Podczas zajęć przedszkolaki otrzymały fartuszki i nakrycia głowy, aby poczuć się jak prawdziwi kucharze. Po zapoznaniu nas z miejscem, Panie kucharki pytały dzieci skąd wywodzi się pizza i zaprezentowały produkty do stworzenia ciasta. Dzieci własnoręcznie rozciągały, zagniatały i wałkowały ciasto, a następnie dobierały do niej ulubione dodatki. Podczas, gdy pizza nabierała chrupkości w piecu, dzieci miały możliwość porozmawiania o etapach rozgrzewania pieca i sposobie ich wypieku. Ostatnim, ale bardzo przyjemnym punktem wycieczki było wspólne jedzenie swoich autorskich pizz, a następnie bezpieczny powrót do przedszkola.
Jesteśmy pewni, że ”Muzeum Lizaka” i „Warsztaty Pizzy”, to interaktywne obiekty, w których dzieci mogą przenieść się w świat słodkości i zasmakować włoskiej sztuki kulinarnej.