Podsumowanie programu edukacyjnego „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”8.06.2023 20:24

Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowanie dotyczące zdrowia. Utrwalane wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Żywność ekologiczna może mieć wpływ na zdrowy styl życia. Nasze przedszkole uczestniczyło w ogólnopolskim programie edukacyjnym skierowanym dla przedszkoli pt. „Skąd się biorą produkty ekologiczne?” opracowanym i organizowanym przez Główny Inspektorat Sanitarny we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do realizacji programu przystąpiły 4 grupy przedszkolne: MOTYLKI, JEŻYKI, ŻABKI i MYSZKI MIKI. Celem programu było zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Główne założenie programu:

  • zrozumienie, czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne,
  • kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych,
  • propagowanie zdrowego stylu życia,
  • zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o  nawykach higieniczno-zdrowotnych.

Zajęcia realizowaliśmy poprzez wykorzystanie dedykowanej dzieciom publikacji i filmu animowanego „Skąd się biorą produkty ekologiczne” oraz opracowanego scenariusza zajęć dla nauczycieli. Dzieci uczyły się m.in. rozpoznawać i wyszukiwać znaczek EKO na produktach spożywczych i poznały jego znaczenie. Dowiedziały się, w jaki sposób powstaje jedzenie ekologiczne. Rekonstruowały piramidę żywienia i analizowały jej zawartość. Poznały ogromne znaczenie aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia, prowadzone były zabawy i ćwiczenia ruchowe. Ponadto zrealizowano następujące działania:

– wizyta w gospodarstwie rolnym – uprawa ekologiczna,

– wyjście z dziećmi na targ – oglądanie owoców i warzyw,

– przygotowanie zdrowego śniadania,

– degustacja warzyw i owoców,

– zachęcanie do zjadania zdrowych surówek do obiadu,

– wykonanie pracy plastycznej „Zdrowa sałatka”

– mycie rąk przed posiłkiem, zwiększanie wiedzy i świadomości dzieci na temat nawyków higieniczno-zdrowotnych,

– założenie „zielonego kącika” na parapecie, degustacja szczypiorku i rzeżuchy,

– częste spacerowanie z grupą przedszkolną, zachęcanie do rodzinnych spacerów.

Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza i umiejętności będą stosowane przez dzieci wraz z rodzicami w codziennym życiu.

Galeria zdjęć wkrótce 🙂

 

Strona główna O nas Grupy Galeria Kącik dla rodziców Kontakt